top of page
Ayurveda

Ayurveda - Indisch Traditionele gezondheidzorg

 In balans met oosterse wijsheid

Ayurvedische gezondheidzorg is officieel erkend door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) als wetenschappelijke geneeskunde. Door de positieve resultaten die mensen ervaren en het toenemende gezondheidsbewustzijn groeit de interesse in Ayurveda dan ook bij meer en meer mensen over de gehele wereld. 

Lichaam, geest en natuur
Waar Westerse allopathische geneeskunde voornamelijk ziekteleer is, is Ayurveda een gezondheidsleer. Ayurveda leert ons in eerste instantie hoe we door een bepaalde voedings- en levenswijze gezond blijven. Tevens leert het ons niet alleen ziekte te voorkomen, te verlichten of  te genezen, maar ook hoe we meer inzicht kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen.

Een belangrijk verschil met de klassieke geneeskunde is dat de ayurveda niet enkel focust op lichamelijk aanwijsbare factoren, maar ook op energie. De energieën Vata, Pitta en Kapha doordringen en regeren de gehele kosmos, de natuur en ook de mens. In eenvoudige termen gaat het over de opbouwende, de instant houdende en afbrekende kracht.

Volgens ayurveda worden we allemaal geboren met onze eigen unieke constitutie oftewel energieverdeling van Vata, Pitta en Kapha, welke perfect in balans is. Wanneer deze balans verstoord wordt door stress, een voeding- en levensstijl die niet in overeenstemming is met onze geboorteconstitutie dan gaat dit invloed hebben op onze energiebalans en uiteindelijk leiden tot ziekte.

Ayurveda

Wat is mijn natuur, mijn geboorteconstitutie? = De sleutel tot mijn gezondheid!

... bepaalt het voedingspatroon en de levensstijl die bij jou past...

Bij een ayurvedische consultatie wordt je geboorteconstitutie bepaalt dmv de polsdiagnose en een vragenlijst.

Op het einde van de consultatie weet je welke voedingsmiddelen en welke levensstijl bij je passen en welke je beter kan mijden.

Ayurvedische behandelingsvormen

Ayurvedische massage

Abhyanga

Is de ayurvedische basismassage van het volledige lichaam met ruime hoeveelheid warme, medicinale ayurvedische olie.

Deze behandeling heeft naast een ontspannende ook een sterk therapeutische werking. De energiebanen en de vitale punten (marma's) worden gestimuleerd waardoor het zelf genezend vermogen van lichaam en geest geactiveerd wordt.  Het zorgt tevens voor een goede bloed-en de lymfecirculatie en stimuleert het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Om het weldoend effect van de abhyanga en de ontgifting te verdiepen kan er gestoomd worden in de stoomtunnel.

Ayurveda

Shirodhara: Ayurvedische hoofdbehandeling met stroom van warme olie.

Een constante stroom warme olie wordt voorzichtig over het voorhoofd gegoten.

Deze behandeling brengt de geest tot rust en heeft tevens ook een gunstig effect op slaapproblemen, migraine, stress, sinusholten, allergieën, oorsuizingen en geheugenstoornissen.

*Shirodhara stimuleert de werking van de hypofyse en de hypothalamus, die onder meer de hormoonbalans in ons lichaam regelen. Ook stimuleert het de afscheiding van serotine, het hormoon dat ons rustig, weldadig gevoel geeft en onze gedachtenstroom doet vertragen.

Kruidenstempel massage

Pindaswedana- Kruidenstempel massage

Dit is een heerlijk ontspannende massage met kruidenstempels gedrenkt in kruidenolie en/of melk.  Door de warmte kunnen de helende eigenschappen van de kruiden diep in de weefsels trekken.

In India wordt deze massage ingezet bij gewrichtproblematieken (osteo-en reumatoïdeartritis) en aandoeningen van het zenuwstelsel, slapeloosheid,...

Ayurveda

Netra basti- Tarpanam

Deze behandeling heeft een verjongend effect op het gebied rond de ogen. Speciaal voor vermoeide, droge en rode ogen. Het kan zelfs het gezichtsvermogen verbeteren bij beginnende bij- of verziendheid. Een deegwal wordt rond de ogen aangebracht en er wordt een laagje medicinale ghee op het ooglid gegoten. 

Aan de behandeling gaat een hoofd, gezicht en halsmassage vooraf.

Ayurveda

Basti's

Kati basti is een unieke Ayurvedische behandeling bij ziekten van de rugwervels. Een deegrand wordt op bepaalde plaatsen op het lichaam aangebracht en gevuld met warme kruidenolie. Deze behandeling kan ook uitgevoerd worden op andere plaatsen van het lichaam zoals op de knie (Janu basti), schouders/ nek (Greeve basti), navel (Nabi), ogen (Netra basti) en hartstreek/ Borst (Uro basti)

 Voor optimaal resultaat adviseren we minimaal 3 behandelingen

Ayurveda

Swedana- Stoomtunnel

Tijdens de swedana lig je in een stoomtunnel waarbij je hoofd uitsteekt, om het koel te houden. De rest van het lichaam warmt op waardoor je transpireren gaat en de afvalstoffen die los gemaakt werden door de massage kunnen nu afgevoerd kunnen.

Ayurvedische reingingskuur - Panchakarma

Ayurvedische verjongingskuren en darmreinigingen als basti's en virechana zijn intens en worden enkel in samenspraak gedaan en bij noodzakelijkheid. Een goede voorbereiding en een degelijke rustperiode naderhand zijn noodzakelijk.

bottom of page