top of page

Geboorteconstitutie 

Ayurveda

Het belangrijkste beginsel in de ayurveda is de leer van de drie Dosha’s (Vata, Pitta en Kapha), de 3 energieën welke onze geboorteconstitutie bepalen. Globaal bestaan er drie type’s maar in realiteit ontstaat onze geboorteconstitutie uit een combinatie van alle 3 dosha’s waarbij 1 of 2 dosha’s domineren. Ongelooflijk veel variaties zijn mogelijk, niemand is identiek. Door de verschillende verhouding van de dosha’s, zijn wij allemaal verschillende individuen met verschillende opbouw van lichaam en geest.  Afhankelijk van de dominerende dosha’(s) zal ons lichaam en onze geest bepaalde kenmerken hebben of juist niet hebben. Niemand heeft een pure vata, pitta of kapha constitutie, maar het werkt verhelderend om van pure vata, pitta en kapha constituties uit te gaan.

Ayurveda zegt dat elke ziekte het gevolg is van een onbalans in de persoonlijke constitutie en richt zich op het herstel van deze balans. Wanneer we de eigenschappen van onze eigen constitutie begrijpen zijn we ook zelf beter in staat om datgene te doen wat ons in balans houdt.

Vata

Als vata houd je van afwisseling, ben je flexibel en daardoor wisselvallig in je emoties, denken en keuzes. Creatief ben je, met een nieuwsgierige geest en open mind. Je hebt vele ideeën maar komt er vaak niet toe ze te concretiseren. Snel van begrip ben je ook, een echte communicator die makkelijk contact maakt en dol is op reizen. Je geheugen is wat selectief, je leert makkelijk maar vergeet even makkelijk. Je bent innovatief maar een doorzetter ben je niet echt want er is steeds iets nieuw en interessanter.  Vata’s zijn erg creatieve mensen of wetenschappers: de klassieke verstrooide professor is vata. Je geest kan zeer onrustig zijn en je bent wat angstig aangelegd, daardoor ook nerveus. Financiën zijn niet de sterkste kant, je geeft geld snel uit. Als vata jou domineert qua lichaam dan ben je van nature slank en heb je een slechts matige kracht en uithoudingsvermogen. Je huid is nogal droog, je nagels en haren broos. Je hebt regelmatig last van koude handen en voeten. Je bent een onregelmatige eter, soms eet je zeer weinig en dan weer volop. Je stoelgang is onregelmatig met neiging tot constipatie. Je transpireert niet snel en inslapen kan moeilijk voor je zijn, ook slaap je vaak onregelmatig en (te) weinig.

Vata uit balans: De hik of regelmatig boeren, krampen en constipatie duiden op te hoge vata. Aandoeningen van de gewrichten en zenuwen komen regelmatiger voor. Het RSI-syndroom en Parkinson zijn typische vata-aandoeningen.  

Pitta

Als pitta ben je energiek, wilskrachtig, gepassioneerd en snel van begrip. Pitta’s zijn goede sprekers en blijken natuurlijke leiders met scherp intellect. Je wil vooruitgang of het nu gaat over projecten of geestelijke ontwikkelig. Je bent een charmant, , bruisend, persoon en ook een echte levensgenieter. Op financieel vlak heb je het goed voor elkaar en je houdt van luxe. Je passie is tevens je valkuil. Je kan nogal opdringerig, veeleisend en overzelfverzekerd zijn. Je kan snel boos worden maar bent het conflict ook even snel vergeten. Als pitta jou domineert, heb je een gemiddelde bouw, niet slank niet dik. Je huid is gevoelig voor aandoeningen en moedervlekken en pukkeltjes zijn een kenmerk. Slagaderen onder de huid zijn fors en duidelijk zichtbaar. Voortijdige kaalheid komt bij pitta frequent voor. De eetlust is groot en het eten wordt over het algemeen snel verorberd. De spijsvertering is goed en regelmatig. Bij verkeerd eten kan brandend maagzuur een welbekende klacht zijn. Je stoelgang is regelmatig met neiging tot diarree. Seksuele lust is sterk aanwezig bij de Pitta en de beleving is vurig en passioneel. Je kunt slecht tegen de hitte en hebt makkelijk last van overmatig zweten.

Pitta uit balans: onder meer veroorzaakt door alcohol en te scherpe, zoute, zure voeding of overmatige inspanning en verhitte emoties. Burn-out, ontstekingen, migraine, zure oprispingen, huidaandoeningen,…

Kapha

Als kapha type ben je stabiel en krachtig, ook in je emoties en denken. Je houdt van verantwoordelijkheid en structuur. Je bent vriendelijk en oprecht voor je medemens. Je hebt een rustgevende persoonlijkheid. Je bent geen snelle beslisser en eens je een besluit genomen hebt zal je niet snel van koers vieren. Je prefereert routine, houdt alles het liefst bij het oude. Je voelt je goed bij een eentonige job en je bent ontzettend loyaal. Je bent geen snelle denker maar je hebt een uitstekend lang termijngeheugen. Je bent volhardend en fysiek sterk. Je hebt een stevige lichaamsbouw en een mooi uiterlijk. Je huid is zacht en glad, je hebt mooie haren en mooie witte tanden en nagels. Een uitstekend uithoudingsvermogen en immuniteit zijn kenmerkend. Je valkuilen zijn je standvastigheid waardoor je vasthoudt aan dingen en situaties, ook neig je naar gierigheid en gulzigheid. Je bent een goede (lang)slaper. Als kapha kijk je nog maar naar een roomsoes en je komt al een kilo aan. Jij hebt weinig eten en drinken nodig en bent het enige type dat zonder problemen een maaltijd kan overslaan.

Kapha uit balans door onder andere te weinig activiteit en te rijk voedsel. Je wordt traag, besluiteloos en deinst terug voor veranderingen. Door je voorkeur van zoet en zwaar voedsel word je corpulent.

bottom of page